top of page
Ieškoti

Karolina Adomavičiūtė, 2020 m. laimėtoja


Idėja: pacientų balso laiškai slaugytojams.


Idėja Karolinai kilo mąstant apie komunikacijos technologijų panaudojimą sveikatos apsaugos srityje. Ji norėjo surasti paprastą bekontaktį būdą tiesiogiai bendrauti su pacientu.


Balso laiškas – tai idėja, palengvinanti slaugytojų bei pacientų žodinę komunikaciją. Karolina siūlo prie paciento lovos pritvirtinti nedidelį elektroninį įrenginį, kuris įrašo paciento balsą ir nusiunčia balso pranešimą į slaugytojo darbo kompiuterį. Slaugytojai tokiu pačiu būdu gali atsakyti pacientui. Specialisto kompiuteryje būtų matoma, kuris pacientas ir kada atsiuntė laišką. Visi laiškai būtų saugomi, o prireikus, juos būtų galima išklausyti dar kartą. Be to, toks bendravimas balso laiškais galėtų vykti ir tarp visų sričių ir skyrių specialistų per išmaniąją programėlę jų darbo kompiuteriuose ar telefonuose.


Problema. Pandemijos metu yra sumažėjęs pacientų bei slaugytojų tarpusavio žodinis bendravimas, nes baiminamasi užsikrėsti. Dėl nepakankamos komunikacijos atsiranda rizika, kad pacientai neteisingai interpretuos jiems pateiktą informaciją, o pasikonsultuoti ne visada yra galimybių. Be to, pacientai dažnai spaudžia iškvietimo mygtukus, nes jiems tiesiog trūksta bendravimo ar žodinio palaikymo, juk artimieji jų lankyti negali, o slaugytojai budi 24/7. Tuo tarpu slaugytojų krūvis yra didžiulis, dalis specialistų izoliuojasi, todėl optimalus iškvietimų paskirstymas yra būtinas, o tam reikalinga efektyvi komunikacija.


Sprendimas. Kai kuriuos pacientams kylančius klausimus galima išspręsti ir neapsilankius palatoje. Slaugytojai išklausę balso laiško iš anksto galės pasiruošti ir jie žinos, ko būtent pacientui reikia. Jei pacientas nori tik kažko pasiteirauti ir ateiti į palatą nebūtina – užtenka tik nusiųsti balso laišką.

bottom of page