top of page
Ieškoti

Giedrė Balčiūnienė, 2022 m. laimėtoja


Idėja: išmanusis stomos turinio rinkiklis


Dirbu su pacientais, kuriems išvestos stomos. Matau kaip sudėtinga patiems jas tinkamai prižiūrėti. Mokau pacientus, bet daug kam tai gana sunkiai sekasi – jie greitai pamiršta, sunkiai supranta, vengia rodyti.


Žarnyno stomos turinio rinkikliai dažnai kelia problemas – jų plokštelės blogai prilimpa prie odos, persipildžius atkimba, o tada žarnyno turinys nuteka ant odos, taip ją pažeisdamas. Ant pažeistos odos klijuoti kitą rinkiklį – sudėtinga. Tyrimų duomenimis, 40-55 proc. pacientų per pirmuosius 3 mėn. po stomos suformavimo patiria odos pažeidimų dėl pratekėjimo. Dėl to prastėja žmonių gyvenimo kokybė, didėja fizinės ir psichinės problemos.


Idėja kilo sukurti išmanius žarnyno stomos turinio rinkiklį. Jį sudarytų plokštelė ir maišelis. Plokštelė galėtų būti jautri atsiklijavimams, turėtų įmontuotus jutiklius. Maišelis nuolat fiksuotų svorį, o persipildžius siųstų signalą ir pranešimą. Signalą girdėtų pats žmogus, o pranešimas apie pakitimus (atsiklijavimus, nukritimą, perpildymą) visą parą būtų siunčiamas slaugytojui ar padėjėjui į išmaniuosius įrenginius. Tai padėtų išvengti pratekėjimų ir ankstyvųjų peristominės odos pažeidimų bei nukritimų, dėl ko pacientai patiria fizinį ir psichologinį diskomfortą.


Vyresnio amžiaus ar sergantiems demencija pacientams bus greičiau suteikta pagalba, jie išvengs odos pažeidimų, keliančių nepatogumų, skausmo. Taip pagerinsim švarinimosi, rengimosi, saugios aplinkos, judėjimo ir bendravimo gyvybines veiklas. Jie jausis saugiai, žinodami kad apie stomos priežiūros problemas bus informuoti atskiru įspėjimu, o slaugos personalui palengvės priežiūra, nes sumažės komplikacijų (odos pažeidimų dėl turinio pratekėjimo). Personalas ar artimieji gaus įspėjimus ir taip galės greičiau pagelbėti, jausis saugiau.


bottom of page